Stasi

Stasi staat voor Staatssicherheit en was jarenlang de geheime dienst voor de DDR ten tijde van de Koude Oorlog. Deze inlichtingendienst werd in 1950 in het leven geroepen om mensen die zich niet ‘politiek correct’ gedroegen op te sporen.

Alle middelen waren daarbij geoorloofd; eigen burgers werden afgetapt en gefilmd. Wanneer deze burgers zich niet netjes aan de regels van het systeem hielden werden ze opgepakt en opgesloten.

De Stasi telde maar liefst 260.000 medewerkers, waaronder ook veel infiltranten. Dit betekent dat één op de 50 burgers lid was van de Stasi. Het wantrouwen binnen de leefgemeenschappen in de DDR was daarom ook enorm. Er werden talloze dossiers van verdachte mensen opgebouwd die werden opgeslagen in de Stasi-archieven. Deze archieven zijn overigens tot op de dag van vandaag nog bewaard gebleven en kunnen nog steeds worden ingezien. Na de val van de Berlijnse Muur trachtte medewerkers van de Stasi de dossiers te vernietigen; dit lukte echter maar voor een deel.

Er werd door de Stasi spionnen ook in het buitenland informatie ingewonnen, met name in West-Duitsland. De toenmalige president van West-Duitsland, Willy Brandt, had zelfs enkele directe medewerkers die spioneerde voor de DDR en de Stasi. Andere taken van de Stasi waren de paspoortcontroles aan de grens en beveiliging van DDR politici.

!