Joeri Andropov

joeir andropov
Joeri Andropov volgde in 1982 de overleden Leonid Brezjnev op als leider van de Sovjet-Unie. Hij zou deze functie echter maar 15 maanden bekleden; op 69-jarige leeftijd stierf hij.
Andropov was onder leiding van Jozef Stalin betrokken bij de Grote Zuiveringen in de jaren 30. Na deze periode maakte hij snel carrière binnen de communistische partij. Lange tijd was hij ook hoofd van de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, de KGB. Hij was ook een periode in Hongarije gestationeerd waar hij de demonstraties tijdens de Hongaarse Opstand in de kiem smoorde.

Andropov had andere plannen met de Sovjet-Unie dan zijn voorganger Brezjnev, die de economie op zijn beloop had gelaten. Hij wilde een economische herstructurering laten plaatsvinden. Hij kreeg hiervoor echter niet genoeg tijd voor vanwege zijn vroege dood. Wel introduceerde hij de latere president Michail Gorbatsjov, die de economische hervormingen die Andropov voor ogen had wel doorvoerde, middels zijn befaamde glasnost en perestrojka.

De Koude Oorlog: Het complete verhaal

BESTELLEN

In dit e-book vind je alle ins en outs van de Koude Oorlog, keurig in chronologische volgorde. Van de Conferentie van Jalta tot en met de val van de Berlijnse Muur.

Ideaal voor een complete samenvatting van de Koude Oorlog of te gebruiken als naslagwerk!

Voor slechts € 2,95 bent u volledig op de hoogte!

!